2012. nov. - No stress

Testünk-lelkünk felkészítése az adventre

 

 

Nem tudom ki hogy van vele, de én még most is nagyon-nagyon várom az ünnepeket, pedig már egy ideje tudom, hogy nem a Mikulás az, aki megtölti a gyerekek csizmáját, és nem a Jézuska az, aki a fa alá teszi ajándékot.

Talán azért, mert én is azok közé az emberek közé tartozom, akiknek sok-sok szép élménye fűződik az ünnepekhez.

 

Kevés olyan ember van, akinek ne kötődne legalább egy kellemes pillanata a Karácsonyhoz, a Mikuláshoz, az év végi csodaváráshoz. A legtöbbünknek a gyerekkorból származik ez az emlék. Mégis felnőttként hajlamosak vagyunk ezeket a szívmelengető és/vagy éppen megmosolyogtató emlékeket háttérbe szorítani, és teret engedni az ünnepet megelőző feszültségnek, hajszának.

E havi hírlevelemben olyan gyakorlatokat javaslok, amelyek segítenek abban, hogy kezébe vegye a lelkét egy kicsit, hogy tudatosan megőrizze lelki békéjét, és ne engedje, hogy az a csúnya stressz (ami halkan megjegyzem, hogy kis mértékben egyébként jó hatású.:) elhatalmasodjék Önön, és elrontsa az ünnepre való készülődést.

 

A gyakorlatok nagyon egyszerűek. Nagyon fontos, hogy finom, gyengéd mozdulatokkal végezze. Ha fájdalmas, inkább ne csinálja. Mindegyik arra szolgál, hogy csökkentse a feszültséget, segítsen megnyugodni. A gyakorlatok közben mindig figyeljen a hosszú és lassú be- és kilégzésre. Mindhárom néhány perc alatt és naponta többször is elvégezhető. Semmi káros hatásuk nincs, jótékony viszont annál inkább.

 

Készen áll? Akkor vegyen egy nagy levegőt és nagyon lassan fújja ki.

 

1. A túlterheltség oldása

Ez a gyakorlat három részből áll. Azokat a meridiánpontokat masszírozzuk, amelyek segítenek kicsit összeszedni magunkat. Ötször-hatszor ismételjük a masszírozást, és mindig csináljuk meg váltott kézzel is.

Először jobb tenyerünket tegyük a köldökünkre, bal kezünkkel pedig masszírozzuk a mellkasunkat, úgy, mintha a hüvelykujjunk és a többi ujjunk (egymás mellett összezárva) egy ‘V’ betűt formázna a szegycsonton.

A második lépésnél jobb tenyerünk újra a köldökön. Bal kezünkön 3 ujjat használunk. A hüvelykujj az alsó ajak alatt az állunkon, a mutatóujj és a középsőujj párhuzamosan egymás mellett összeér (gyűrűs-, kisujj behajlítva) az orr és a felső ajak közötti részen. Folyamatosan gyengéden dörzsölgetjük az itt található pontokat.

A harmadik lépésben a jobb tenyér újra a köldökön pihen, a bal tenyér pedig a farkcsontot dörzsölgeti.

Ha készen van, váltsuk kezünket: bal tenyér a köldökön, jobb a mellkason stb. stb.

 

2. Csecsemőmirigy-masszázs

Ez a gyakorlat nemcsak nyugtató, hanem immunerősítő hatású is. A csecsemőmirigy, amely a szegycsont mögött helyezkedik el, egy nyirokszerv, és a szervezet immunvédekezésében van nagy szerepe. A gyakorlat során – folyamatosan jó, mélyeket lélegzünk – mind az öt ujjunk begyével finoman ütögetjük a csecsemőmirigyet. Először egyik, majd a másik kézzel, 15-20-szor.

  

3. Váltott orrlyukú légzés

A bal kéz mutatóujját és középső ujját egymás mellett párhuzamosan összezárva befogjuk a bal orrnyílást, és a nyitott jobb orrnyíláson jó mélyen beszívjuk a levegőt; és benntartjuk, amíg a jobb kéz ugyanezen két ujjával befogjuk a jobb orrnyílást, a bal orrnyílást elengedjük, és a jó mélyen kilélegzünk. Háromszor ismételjük, majd cserélünk.

Ez a gyakorlat a mostani náthás, megfázós időszakban is nagyon hasznos, mert azonnali hatása, hogy orrunk kidugul.

 

 

Ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzése hozzájárul ahhoz, hogy stressz esetén gyorsabban, hatékonyabban tudjunk megnyugodni, illetve jobban/könnyebben viseljük életünkben a stresszt.

Nagyon sokat tehetünk magunkért még azzal is, ha - és manapság szerencsére egyre több szakember hangsúlyozza ezt -, odafigyelünk a napi folyamatos folyadékfogyasztásra. A legjobb a szénsavmentes víz, ami természetesen csapvíz is lehet.

  

Köszönöm, hogy e havi hírlevelemet elolvasta és továbbítja azoknak az ismerőseinek, akik számára hasznos lehet.

 

 

További jó és szép napokat kívánok Önnek!             

  

                                    Üdvözlettel:

                                                              Darvas Orsolya

                                                                kineziológus

                                                              06/30-574-3605