A kineziológiáról

Kineziológia – újabb divatos hókuszpókusz?

 

 

A kineziológiát Magyarországon a természetgyógyászati módszerek, eljárások közé sorolják, mert egy összetett készség-, képesség-, személyiségfejlesztő módszer, mely az ember testi-, lelki-, szellemi szintjén hat.

Nagyon röviden azt szoktam mondani, hogy gyengéd stresszoldás.

 

Egy kineziológiai kezelés során azoknak a megtörtént érzelmi stresszeknek a feloldását célozzuk meg, amelyeket eddig valamilyen oknál fogva nem tudtunk feldolgozni. A kineziológia arra az elvre épül - amit kutatások is alátámasztottak -, hogy az izom stressz hatására elgyengül, Gondoljunk például arra, hogy, ha valaki rossz hírt akar velünk közölni, akkor megkér, hogy üljünk le, mert különben annyira elgyengülhetnek a lábaink, hogy összeesünk.

A másik elv, ami a kineziológia alapja az az, hogy minden, ami velünk megtörtént – jó és rossz is -, vagyis minden emlékünk, az agyban tárolódik. Az adott problémára vonatkozóan tehát a kineziológus izomteszt segítségével pozitív vagy negatív emlékeket képes előhívni az agyból. Merthogy az izmot az agy vezérli.:)

 

Lehet, hogy nem is tudunk róla, hogy egy adott helyzetre azért reagálunk úgy, mert a múltban történt velünk valami, ami mélyen nyomot hagyott bennünk (vagyis stresszt okozott), és akárhányszor az adott problémával szembesülünk, annak a régi, rossz élménynek a hatására cselekszünk. Vagyis az adott múltbeli stresszt nem tudtuk feldolgozni, megemészteni, az azóta is bennünk dolgozik, és jelentősen befolyásolja jelenbeli cselekedeteinket, döntéseinket. A kineziológia nagysága abban rejlik, hogy olyan problémákat is hatékonyan kezel, amelyeknek az okát nem feltétlen tudjuk, és nem is érzelmi stressznek tulajdonítjuk, holott valójában érzelmi blokk okozza azt.

 

Miből áll egy kezelés? Egy kineziológiai kezelés (amelyet a stresszoldás szóból röviden oldásnak nevezünk) kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, melynek során csak olyan dolog kerül felszínre, amit a kliens szeretne és fel bír dolgozni. Ezt az izomtesztelés maximálisan biztosítja, hiszen a kineziológus a kliens közreműködésével tud csak dolgozni. A leggyakrabban alkalmazott izomtesztelés a karon történik. Mivel agyunk két agyféltekéjét kell egyszerre tesztelnünk, ezért az izomteszt során a kliens mindkét karját egyszerre érintjük. Bár jöhet elő olyan téma, amely sebeket tép fel – az oldások során jócskán fogyhat papírzsebkendő.:) -, a feladatom ezen helyzetek olyan megoldása, hogy a kliens kellemesebb állapotban távozzon, mint ahogyan érkezett, és ez az állapot tartós legyen. Az oldás során szükség lehet megerősítő gyakorlatok (korrekciók) elvégzésére – akár házi feladat formájában is.:)) - , amelyek segítik a feltárt információk beépülését, megerősítik a pozitív állapotot, és elősegítik a hatékony változást. Egy probléma oldására általában 2-5 alkalom szükséges, de nagyon sok esetben már egy oldás is beindíthatja a kliens életében a pozitív változásokat.

Általánosságban véve a módszer minden olyan esetben hatékony, amikor a problémát valamilyen érzelmi stressz váltotta ki.

Megpróbáltam csoportosítani azokat a témákat, problémákat, amelyben a kineziológia hatékonyan segíthet:

 

- egy Önnek stresszt okozó esemény feldolgozásában (legyen ez akár pozitív pl.: előléptetés, továbbtanulás, házasság; akár negatív pl.: gyász, válás, baleset);

- kapcsolati problémák megoldásában (legyen az pl. baráti, rokoni, házastársi kapcsolat);

- érzelmi, illetve viselkedési kilengések kezelésében (pl.: agresszió, szorongás, félelem, türelmetlenség, harag/düh);

- tanulási nehézségek, vizsgahelyzetek kezelésében (pl. iskolai előrehaladás, felvételitől való szorongás, diszlexia/diszgráfia/diszkalkulia amennyiben ezek nem szervi eredetű problémák);

- a mindennapi életét megnehezítő problémák megoldásában (pl. alvászavar, állandó feszültség, teljesítménykényszer, allergia, kimerültség, energiahiány, elhízás, kóros fogyás).