2016. március

Az az ‘i’

 

Vannak felkapott és közkedvelt témák a hétköznapokban, a televízióban, az írott sajtóban. Vannak olyan témák, amikről sokat, sokszor, sokan beszélnek, de mégis mindig újat hallhatunk, és új gondolatokat adhatunk hozzá. Vannak örökzöld témák. Ilyet választottam most: igazi tavaszi témát.:))

Nőség, nőiség, nőiesség.

3 szó, 3 jelentés, amelyek látszólag nagyon közel állnak egymáshoz.

Nőség: nagyjából számomra ez az embergyerek nemét jelenti, ami a megtermékenyüléskor eldől. Mármint azt jelenti számomra ez a szó, hogy az illető lánygyereknek születik, aki élete során nővé érik. Külsőleg, belsőleg.

Nőiség: ha azt mondom nőciség, talán máris könnyebb a szót meghatározni. Ez a szó fejezi ki számomra a legjobban a női mivoltot, azt, hogy egy nőneműnek született kisgyerek kora kisgyerekkorától képes magát nőként kifejezni. Például tudja riszálni a fenekét, vagy rá tud kacsintani a másikra. Teszi mindezt úgy, hogy sejti, érzi vagy később már tudja (tudatosan használja), hogy ez a viselkedés hatással van másokra.

Nőiesség: ez a szó számomra egyértelműen a viselkedésre, a gesztusokra vonatkozik. Pontosan ezért nemcsak egy nő lehet nőies, hanem egy férfi is. Egy férfi is lépegethet riszálva, még akkor is, ha ez talán megmosolyogtató. A nőiesség tanulható. Gondoljunk csak például a színházra/filmre, amikor egy férfi játszik női szerepet.

Lehet, hogy a szómagyarázataim önkényesek. Ám legyen, vállalom. Talán e szubjektív magyarázatokkal sikerült a 3 szó közötti különbséget érzékeltetni.

Miért is jutott eszembe ez a téma? Az egyik oka a tavasz. Éled és zöldül a természet, frissül a levegő, melegszik az idő. Lekerülnek a kabátok, feltűnőbben, vidámabban és talán kihívóbban is kezdünk öltözködni. Jobban vágyunk arra, hogy mi is kitárulkozzunk, mint a természet.

A másik oka egy személyes élmény. Nemrégiben egy, a polinéz szigetvilágból származó masszázst volt szerencsém kipróbálni, a mauri masszázst. A masszázs úgy elvarázsolt, hogy eszembe juttatta, hogy milyen jó, hogy nő vagyok. Hogy miért jó? Mert életet adhatok, és a gyerekeim anyának szólítanak, mert feleség lehetek, valakinek a másik fele és társa, mert gondoskodhatok a családomról, mert öltözködhetek és viselkedhetek úgy, hogy hathatok másokra. És még sorolhatnám, hogy miért is jó, hogy nő vagyok. Megsúgom, sok-sok évnek kellett eltelnie, hogy ezt így gondoljam, és ez a tudat boldoggá tegyen. De örülök, hogy sikerült, és hálás vagyok a sorsnak, és a masszázsnak, hogy erre újra rádöbbentett.:)

Köszönöm, hogy elolvasta a hírlevelemet, és kívánok szépséges, varázslatos tavaszi napokat!

Üdvözlöm.

Darvas Orsolya