2013/6.-Női/férfi agy

 

Női agy, férfi agy

 

 

 

Több nőnemű kliensem van, mint hímnemű.  Ez nem véletlen, hiszen a nők nyitottabbak, befogadóbbak.

Egyes oldások közben sokszor hangzik el a következő mondat a nők szájából: "Igen, ebben lehet valami, a férjem is mindig ezt mondja. De miért?"

Ilyenkor egy nőben valami elindul. Valami, ami azt eredményezi, hogy meg akarja, meg szeretné érteni a férfit, a társát, a szerelmét, az apját, a fiát, a kollégáját, vagyis a körülötte lévő hímnemű embereket. Felcsillan a remény, hogy ez sikerülhet, csak változtatnia kell egy kicsit a hozzáállásán.

 

Daniel Whiteside, egyik mesterem, az általam használt One Brain módszer egyik kidolgozója, tanította nekem a következő 6 szót, ami segít megérteni, hogy miért más egy férfi, mint egy nő, és miért van köztük sok-sok konfliktus.

 

Mit tud egy nő?

- hallani;

- gondolkodni;

- beszélni.

 

Mit tud egy férfi?

- látni;

- reagálni;

- cselekedni.

 

Számomra az volt ebben a legmegdöbbentőbb, hogy nem a férfiak gondolkoznak, hanem a nők. Viszont kivitelezésben a férfiak sokkal kiválóbbak, mint a nők, mert egy dologra fókuszálva eredményesebbek.

 

Íme egy hétköznapi probléma, ami jól illusztrálja a nemek közti különbséget.

 

A probléma: elromlik otthon egy háztartási gép, pl. a kávéfőző.

 

Hogyan reagál a férfi?

Elromlott a kávéfőző, reggel kávéra van szüksége, tehát munkából hazafelé jövet bemegy egy boltba, vesz egyet, és hazahozza, azt várva, hogy felesége majd megdicséri, hogy milyen ügyesen, gyorsan elintézte, megoldotta a problémát.

Hogyan reagál a nő?

Elgondolkozik, hogy pont kapóra jött, hogy elromlott, mert már úgyis le akarta cserélni egy modernebbre. Újfajta modellek vannak, szeretné, ha egy kicsit többet tudna, mint az előző, és esetleg a színe is jobban illene a konyhába. Egyik szeme sír, mert ez probléma, a másik viszont nevet, mert így lehetősége van egy kicsit utánanézni, hogy milyen is legyen az új. Elhatározza, hogy majd hétvégén megbeszélik, pár modellt megnéznek, és a családi költségvetés függvényében megvehetik az új kávéfőzőt. Addig a reggeli kávézást majd kibírják instant kávéval, vagy esetleg teával, vagy majd a munkahelyen stb.

 

Ugye elképzelhető mi történik este otthon?

Mi segített volna? Az máris sokat, ha egyikük jobban ismeri, és tudatosan figyel a fent említett 6 szóra. A másik pedig az azonnali kommunikáció.

 

Olvastam egyszer egy nagyon jó kis könyvet a témában - ezúton is köszönöm az akkori női főnökömnek, akitől ajándékba kaptam -, és ajánlom mindazoknak, akiket érdekel a nők és férfiak közötti különbség. (Allan és Barbara Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak a nők eligazodni a térképen? Fiesta Kft., 2000.)

  

Köszönöm, hogy e havi hírlevelemet elolvasta, javaslom, hogy próbáljon kapcsolataira ilyen szemszögből rálátni, talán máris szebb napja lesz!              

 

 

                                    Üdvözlettel:

                                                              Darvas Orsolya