2012.július - Választás

A választás kulcsa az elfogadás és ez a kulcs a kezünkben van

 

  

One Brain (Egységes agy) vagy Three in One Concepts (Három az egyben módszer) annak a módszernek a neve, amelynek segítségével az oldásaimat végzem.

 

A módszer nagyon logikus, egymásraépülő lépésekből építkezik, és mint a kineziológiai irányzatok általában izomteszttel segít a klienseknek problémáik megoldásában. Az izomteszt melletti másik eszköz, amely használata elengedhetetlen, a Viselkedési Barométer nevet kapta.

 

Az egyszerűség kedvéért - az első példában - kliensemet Katinak nevezem.

 

Az oldás kezdetén meghatározom, hogy az adott üggyel kapcsolatban Kati hogyan érez, és ez a pillanatnyi érzelem már rögtön mutatja, hogy mi az üggyel kapcsolatos vágyott állapota. Ez azt jelenti, hogy ha ezeket az érzéseket Kati el tudná érni / át tudná érezni, akkor vagy sokkal könnyebben tudná a problémát megoldani, vagy a problémát már nem is látná olyan nagynak, kezelhetetlennek.

 

A Viselkedési Barométer (röviden VB) 3 részre tagozódik, és minden szinten 3 kategória foglal helyet, újabb 8 alkategóriára osztódva. Ezek mind-mind érzéseket jelölnek.

A VB legfelső szintjén az Elfogadás / Szembenállás, a legutolsón pedig a Van választás / Nincs választás helyezkedik el. Innen e havi Hírlevelem címe: addig amíg Kati az adott helyzetet tagadja, és szembenáll vele, addig megfosztja magát attól, hogy az üggyel, a problémájával kapcsolatban valamerre elinduljon.

 

Egy egyszerű példával igyekszem még világosabbá tenni. Ha Kati nem fogadja el, hogy begipszelt lába egy csökkent képességű állapotot jelent számára, és nem ad magának a szükségesnél több időt rutinfeladatainak elvégzésére, akkor az egész helyzetet frusztrált, türelmetlen, haragos emberként fogja megélni. Míg, ha ésszerűen gondolkodik, és elfogadja, hogy törött végtaggal képtelenség ugyanolyan fürgén végigszaladni a piacon, akkor reggel nem kerül időzavarba, és másfélszer vagy kétszer annyi időt szán a bevásárlásra. Gondoljuk csak át mindkét esetben, hogyan, milyen lelkiállapotban térhet haza!

 

Íme egy másik példa. Krisz arca megsérült, és a sérülés után arcizmai nem megfelelően működnek arcának jobb és a bal oldalán. Krisz nagyon dühös, és mindenkit szid. Szerinte az őt kezelő összes szakember pancser, és az ő bűnük az, hogy mosolya nem a régi.

Az oldáson azon dolgozunk, hogy újra tudjon szépen, csábosan mosolyogni. A jelenben kell dolgoznunk (az oldás során többféle idősíkban is dolgozhatunk, de ezt nem hipnotizálásként kell elképzelni), téma a szembenállás, azon belül a bosszús érzés. Ez jól jellemzi - az előbb, már Kata esetében is leírt , - állapotát. A vágyott állapot az elfogadás / alkalmazkodó. Mit is jelent ez Krisz esetében?

Akkor érezné jobban magát, ha elfogadná a "mosolytalan" arcát és alkalmazkodna ehhez a helyzethez. Ha elfogadná, hogy történt valami és ilyenné alakult az arca. Mit jelent itt az alkalmazkodás? Nem meghunyászkodást, csupán  annak elismerését, hogy ez egy helyzet, egy adottság. Olyan ez, mint egy beismerő vallomás. Ha erre képes lenne, így kilépne a bosszús, mindenkire haragszom, mindenkihibáscsakénnem mentalitásból, máris lehetősége lenne rálátni a problémára, és egy másik perspektívából nézhetné meg a Hogyan tovább? fejezetet. De amíg szembenáll, és erejét a haragra pazarolja, nem léphet tovább a megoldás felé. Ugye ismerős helyzet ez Önnek is, kedves Olvasóm?

 

FONTOS tudni, hogy a választás mindig a kezünkben van, mindig dönthetünk úgy, hogy a vágyott állapotba, vagyis a pozitív oldalra, pozitív érzelmekkel feltöltődötten szeretnénk élni mindennapjainkat, és pozitívan, rálátva szemlélni problémáinkat. Ha ez eszünkbe jut a legnagyobb nehézségeink közepette már jó, mert akkor már képesek vagyunk a fókuszunkat máshová helyezni. Ha ráadásul nem magunkon kívül mindenkit okolunk a saját problémánkért, hanem el tudjuk fogadni, hogy az megtörtént, akkor sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy a saját szánk íze szerint tudjuk befolyásolni a továbbiakat.

 

Köszönöm, hogy e havi hírlevelemet elolvasta. Ha tetszett, kérem, segítse munkámat, továbbítsa azoknak az ismerőseinek, akik számára hasznos lehet.

  

További szép napot, kellemes nyarat kívánok Önnek, üdvözlettel:

                                                                                                Darvas Orsolya

                                                                                                  kineziológus

                                                                                                06/30-574-3605