2012.június - Víziszony

Közelgő vakáció

Víziszony volt – nincs


Ezúttal Marcus Aurelius egyik mondása ihlette e hírlevél megírását: “Nem a halál az, amitől az embernek félnie kellene, hanem az, hogy soha nem kezd el élni.” Ez az idézet is lehetne egy kineziológiai kezelés (röviden oldás) mottója. Hiszen az oldás után sokszor az az érzése támad az embernek, hogy béklyótól szabadult meg, ami új távlatokat nyit előtte. Mert mit is ad az oldás, hogyan is zajlik?

Az egyszerűség kedvéért álljon itt egy példa. Oldásra jelentkezik Franciska (40 éves), aki annak ellenére, hogy megtanult úszni, nem szívesen megy olyan vízbe, ahol nem ér le a lába, vagy egyáltalán vízbe sem szívesen megy. Az oldásra gyerekei unszolására érkezett, és azért, mert végre felhőtlenül szeretné már élvezni a tengerparti nyaralást.

Ebben az esetben az oldás célja az, hogy Franciska a legközelebbi fürdőzéskor ne szembesüljön félelemmel.

Ez úgy történhet meg, hogy az oldáskor kiderül mi történt a múltban (általában egy esemény, egy átélt helyzet, de lehet pl. egy elraktározott gesztus, mondat) ami azt eredményezi, hogy Franciska a víziszonyt a jelenben nem tudja leküzdeni. Az is valószínű, hogy Franciska már tudja – mert emlékszik rá, vagy milliószor elmesélték neki - , hogy mi váltotta ki ezt a félelemet (pl. 4 éves korában egy sütögetés során belepottyant a tóba, mert senki sem figyelt rá; vagy akarata ellenére, szülei kívánságára kellett egy úszótanfolyamon részt vennie stb.), de mégsem tud ezen felülkerekedni. Ez azt jelenti, hogy hiába van tisztában azzal, hogy mi okozta a félelmet (vagyis a stresszt), nem tudja azt elmulasztani. A kineziológusnak számos lehetősége van e stressz feloldására, a legfontosabb, hogy személyre szabottan a legmegfelelőbbet alkalmazza. A kiválasztásban - mint az oldásnál is folyamatosan - az izomteszt segíti . Egyszerű eszköz egy vizuális gyakorlat, melynek során Franciska először negatívan, majd az általa kívánt pozitív köntösben is átéli az eseményt. A példában végigpergeti maga előtt az átéltek vagy elmondottak szerinti vízbepottyanást, és utána pedig lepergeti azt a filmet, ahogy szerette volna, hogy az esemény megtörténjen. Akár úgy, hogy ne is pottyanjon a vízbe, vagy úgy, hogy a belepottyanáskor az anyukája ölébe essen, és egy jót nevessenek az eseten. A két film elkészítésének csak Franciska – aki jelenleg az oldás alanya is egyben – képzelete, fantáziája, és érzelmei szabnak határt.

Miért működik ez? Azért, mert az agy képeket rögzít. Vagyis a fürdőzéskor eddig mindig az agyban tárolt negatív eseményhez kapcsolódó kép aktiválódott, de ettől kezdve a behelyettesített pozitív képnek kell bekapcsolnia.
A sikeresség egyik legfontosabb eleme, hogy az oldás a negatív hatást elszenvedett életkorban történjen. Ez az oldás lényege. Az oldás sikere attól is függ, hogy az összes olyan életkor oldása megtörténjen, ahol a vízhez negatív élmény kapcsolódik, vagyis mindenhol szükséges a negatív kép pozitívval való helyettesítése. Ezért elképzelhető, hogy több kezelés is szükséges.

Köszönöm, hogy e havi hírlevelemet elolvasta. Ha tetszett, kérem, segítse munkámat, továbbítsa azoknak az ismerőseinek, akik számára hasznos lehet.


További szép napot kívánok, üdvözlettel:
                                                                     Darvas Orsolya
                                                                       kineziológus
                                                                    06/30-574-3605